A.J. Christian

2015.01.28 12:27

"Férfiasság elvétele - nőiesség elvesztése

 

A hosszú távú kapcsolatok jelenetős része azért megy tönkre, mert míg párod a férfiasságát, te a nőiességedet veszíted el. S noha ez a folyamat olykor természetesen megy végbe, az esetek többségében arról van szó, hogy a tetteitekkel ( vagy annak hiányával ) kiölitek egymásból a nemiségetek adta lényeteket. Egy férfi csak akkor lesz boldog veled, ha megélheti önmagát, és azt, hogy létével örömöt, különleges élményeket adhat neked. Ám erre csak akkor lehet képes, ha a férfiasságát formanívótól függetlenül, a maga módján teljesítheti be.

A férfiasság elvétele a következő esetekben szokott bekövetkezni. EGY: túlzott kritika. Amikor a pasas minden tettét megítéled, gúnyolod és elégedetlenkedsz. KETTŐ: görcsös öntudat. Amikor azzal próbálod bebizonyítani értékességedet, hogy sosem fogadod el párod segítségét. HÁROM: szexuális terheltség. Amikor anélkül pocskondiázod a teljesítményét, hogy esélyt és alternatívát kínálnál a változásra. NÉGY: ha beleszólsz az "autóvezetésbe", azaz a hétköznapjai megélésébe. A példánál maradva: amikor folyamatosan veszekszel vele, hogy merre menjetek, azzal azt az érzetet kelted benne, hogy még a legelemibb szinten sem irányíthatja életét. ÖT: ha megpróbálod leválasztani a barátairól. Ha a folyamatos sutyorgással a barátait kritizálod, még akkor is magad ellen fordítod, ha igazad van.

A nőiesség elvesztése az az állapot, amikor már nem figyelsz magadra. Arra, hogy az a kívánatos nő legyél, akit az ember valaha megismert. S noha megesik, hogy a hétköznapok mókuskerekében sem időd, sem energiád nem marad magadra, ha elveszted nőies kisugárzásodat, a férfi a saját világa vagy egy másik asszony felé fordul. Ez az állapot több úton is bekövetkezhet. EGY: miután megszületett a gyereketek, csak vele foglalkozol. Elveszíted a nőt és az anyát éled. Ennek olykor biológiai-hormonális oka van, de az esetek többségében lelki trauma áll a háttérben. KETTŐ: az együtt töltött évek alatt annyira megszokod párod jelenlétét, hogy már nem is látod férfinak. Ilyenkor csak a napi rutinra, a túlélésre fókuszálsz, és csak azon idegen férfiak elismerését fogadod el, akik az újdonság varázsát hozzák az életedbe. HÁROM: ha a férfi valamiért nem fordul feléd, nőiességed a figyelme híján elgyengül. Ha ilyenkor elfogadod a helyzetet, és az életetek fenntartására koncentrálsz, előbb önmagad, utóbb a párod veszíted el, és elváltok vagy csendesen elvegetáltok egymás mellett.

 

A probléma megoldása

Első lépésben azt kell megértened, hogy a párod csak akkor érzi férfinak magát, ha megélheti az alapállapotában létező óvó-teremtő erőt. Tehát igenis éreznie kell, hogy képes olyan tettekre, amelyek előrébb viszik közös életeteket. Nem véletlen, hogy a gyengébb pasas nem bírja elviselni, ha te több pénzt keresel. Mert ilyenkor tévesen azt éli meg, hogy nincs szükség az erejére. Hogy nem tudod értékelni a férfiasságát.

Néhány évvel ezelőtt külföldön, egy húszemeletes társasházban laktam. Élt ott egy fiatal házaspár: a pasas informatikus, a nő élsportoló volt. Érdekesen mutattak egymás mellett, mert míg a srác csapott volt és beesett mellkassal, a lány széles háttal és elképesztő izomzattal rendelkezett. Történt egyszer, hogy összefutottam velük a ház mélygarázsában. Épp bevásárlásból jöttek. Amikor kiszálltak a kocsiból, a lány halk nyögéssel vette ki a telepakolt szatyrokat. A srác odarohant, és kivette a kezéből a pakkot. A lány hálásan rámosolygott, majd elindultak a lift fel... Elismerően bólintottam. Miért? Mert a lánynak olyan kondija volt, hogy még akkor is simán felszaladt volna a huszadik emeletre, ha rápattanok a hátára. A megpakolt zacskó meg sem kottyant neki, mégis hagyta, hogy a pasija segítsen. Hagyta, hogy férfinak érezhesse magát.

Hölgyem, értsétek meg: ha nem hagyjátok, hogy párotok megoldja az életetek kisebb-nagyobb problémáit, ha mindig kiveszitek a kezéből a kalapácsot, előbb az intimitást, utóbb őt veszítitek el. Ha pedig hagyod, hogy cselekedjen, nincs más dolgod, mint hálásnak lenni - a legtöbb férfi egy életen át veled marad, ha olykor-olykor elismered a teljesítményét. S nem azt mondom, hogy hazudj: ha nem látsz semmi tiszteletre méltót az emberben, nincs értelme színlelned. S talán vele maradnod sem. Ha azonban csak a saját lelkedben tomboló feszültséget kell kieresztened, ne rombold le a pasas férfiképét; míg egyes hímek benne maradnak az életedben, ha lábtörlővé alázod őket, a többség előbb-utóbb elmenekül."

 

A.J. Christian