A Most és az Ego

2014.09.01 17:51

A minap ücsörögtem a buszmegállóban, buszra várva és közben élvezve a napsütést, nézelődtem, csak úgy voltam :) Arra lettem figyelmes, hogy egy autós elkezd dudálni, mivel egy másik busz miatt nem tudott kikanyarodni. Biztosan nagyon sietett valahová, ha ez a kb 2 perc ennyit számított :)

Ez pont kapóra jött, megszületett a fejemben a következő témánk :)

 

 

A most. A pillanat.

Képzeljétek, a sziciliai dialektusban nincsen jövő idejű igealak. Ők nem ismerik azt a szót, hogy lesz. Egyszerűen nem tudják értelmezni. És mennyivel boldogabbak :)

Bezzeg, ha ezt tudta volna az az autós :)) berakta volna a kedvenc muzsikáját és csak úgy van :)

Amikor aggódsz valamiért, az mindig a jövőre irányul. A következő napok / hetek / hónapok eseményei miatt már ma aggódsz. Minek? Ha meg tudod oldani, úgyis jön a megoldás!

Freud szerint a tudattalanban nincsen idő. Ott mindig most van. Ezért is fontos, hogy tudatosabbak legyünk, ne mindig egoból éljünk. Ne érts félre, az ego szükséges a túléléshez, egyfajta védelmi burkot ad. Megvéd az általa támadásnak ítélt behatásoktól, nézi érdekeinket, stb. De nem több. Ha egoból élsz, az olyan, mintha a felettes éned hiányozna. A problémákat, az aggódást az ego gyártja, mert nem tudja kezelni az idő nélküliséget. Elveszti az uralmat feletted. De neked pont ez kell. Vedd át az irányítást anélkül, hogy elnyomnád. 

Carpe diem!

Szerintem inkább élj a pillanatban! A pillanatnak! Csak gondold végig. Most, amikor ezeket a sorokat olvasod, mi hiányzik? Semmi! Mindig, minden pillanatban megvan benned a lehetőség, hogy boldog légy. Hiszen ez belülről fakad, benned van. Tudd, hogy csak a jelen pillanattal rendelkezel! A múlt már megtörtént, a jövő még messze van. Csak ez a pillanat van! Dőlj hátra és élvezd!

Mindig csak a most van. 

Úgy tudod a legegyszerűbben itt tartani a gondolataidat, ha tudatosítod magadban, hogy ebben a pillanatban mit csinálsz. Én most fogalmazok, írok, néha elkalandozok, de aztán visszatérek :) Közben levegőt veszek, de hidd el, nem hiányzik most semmi! Nem aggódom, nem görcsölök, egyszerűen csak vagyok és kész.

Na ne gondold, hogy ez kisujjból jött :))) Eleinte azt csináltam, hogy amikor pl mostam a fogam, akkor, mint a kisgyerekeknek, tudod, most épp mosom a fogam. Most éppen mosogatok. Most épp őrjöngök. De miért is őrjöngök? Ja, mert hát az ego dolgozik :) Nehogy nyugtom legyen :) Kellenek ezek a felismerések, mert így érted meg, amit most mondok. Vagy próbálok mondani. De igyekszem :)

Ez ilyen könnyen megy :) és képzeld, mióta próbálom a pillanatot tudatosítani magamban, már a mérgelődés is hamarabb átfut rajtam :) max 10 perc; őrjöngök, bosszankodom, kiengedek és kész! Ennyi volt, haladhatunk tovább.

Ha azt veszed észre, hogy valami miatt szorongsz vagy valamin rágódsz, akkor nem vagy itt. Gyere vissza :)

Amit most létrehozol fájdalmat, az azért van, mert valamit nem fogadsz el, ellenállsz azzal szemben, ami van. Ne tedd! Fogadd el, sodródj! Legalább magadnak ismerd be, hogy mi az, ami nem tetszik, éld meg és aztán engedd el. Ne stuffold magad, az más! Feleslegesen minek gyártasz problémát? A múltad most tudod feloldani és így tudsz változtatni a jövőn. Emlékezz, a tudatalattidban raktározol mindent. Ezért a múltad alapján számítasz valamiféle jövőképre. De ezen most változtathatsz! Engedd el, legyél a jelen pillanatban!

Lélegezz. Figyelj, mert a légzés fontos, kölcsönhatásban van a lelki állapotoddal. Lazíts.

És hidd el, hogy neked is sikerülhet!