Tudat

2014.08.29 00:00

Annyi elmélet és definíció van rá, ahányan foglalkoztak vele. Elég nehéz, elvont a megfogalmazás, mégis fontos, hiszen minden további elmélkedésnek ez az alapja.

 

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint:

"Az elme éber működése. Az elme felfogó, kiértékelő és döntést hozó működése, hogy valakinek tudása van, vagy lehet az átélt, látott, hallott, olvasott ( más szóval érzékelt ) vagy elképzelt dologgal kapcsolatban. Ez magában foglalja a dolgok felismerését. 

A tudat nem csupán a környezet hatása. A tudat képes megismerni a világot. A különböző élőlények tudata függ az elméjük fejlettségétől. Az ember rendelkezik a legfejlettebb elmével, így a tudata is a legkifinomultabb."

 

Ez így talán kicsit zagyva...

 

Kezdjük az elején :)

 

A tudatnak 3 szintjét különböztetjük meg egymástól:

Tudatalatti

Ez a legalsó szint. Az információkat, az érzékszerveinkkel érzékelt dolgokat és az ehhez kapcsolódó gondolatokat itt raktározzuk el. Vélt és valós dolgok is helyet kapnak. Ha elfogadjuk saját magunk, vagy mások gondolatát, véleményét, hitét vagy bármijét, akkor ide bekerül és befolyásolja döntéseinket.

Tudatos tudat

Ez a második szint. Ide soroljuk a logikus gondolkodást és a döntéseinket. Nevezhetjük emberi tudatnak is.

Tudatfeletti

Alkotó képzelet, energia biztosítása az álmaink és vágyaink valóra váltásához. Ez már a belső tudatunk, a határtalan, amely koncentrációnk fókuszát bármeddig képes megtartani.

 

Az emberi tudat az, ami korlátok közé szorít minket.Az anyagi formával, világgal kapcsol össze bennünket. Próbálja elhitetni velünk, hogy az az isteni rész rajtunk kívül van, hiszen nem képes felfogni azt a korlátlanságot és időtlenséget, amit a belső tudatunk érez, tud, tapasztal. Ha képesek vagyunk egy kicsit is ebben a tudatállapotban lenni, akkor megtapasztaljuk azt, amit egy fa tetejéről láthatunk. A fa tövénél csak a szűk környezetünket érzékeljük, míg a lombkoronán már láthatjuk az egészet, érzékelhetünk mindent. Fentről nézve sokkal egyértelműbb, tisztább a kép :)

( Ha madarak lennénk és felrepülnénk 21 méter magasba, na akkor is lenne rálátásunk a saját életünkre ;) )

Az információ válogatás nélkül raktározódik el a tudatalattinkban, kódolt energiaként. Ha a jó dolgokra figyelünk, arra helyezzük a fókuszunkat, ami boldoggá tesz bennünket, akkor a tudatalattinkban a pozitív információk aránya lesz nagyobb. A rosszat természetesen nem tudjuk kizárni ez életünkből, de ez nem is baj, nem is kell! Csak egyszerűen a pozitív behatásoknak adjunk nagyobb hangsúlyt. Az univerzális energia rezgéseit a tudatfeletti magas rezgése képes "dekódolni" és, hogy ebből mennyit tudunk felhasználni az attól függ, hogy a tudatalattinkban elraktározott pozitív illetve negatív információk milyen arányban vannak. Ez határozza meg azt is, hogy az alapvető világszemléletünk optimista vagy pesszimista. Ez pedig a rezgésünkre hat. Na ennyire egyszerű és összetett dolog ez :)

Csak gondolj bele!

A baj csőstül jön.... szoktuk ezt mondani, na de a jó is!!!

Ha jobb lábbal, jó kedvvel kelsz fel, az egész napod szuper! Apróságok nem bosszantanak fel, könnyedén átlendülsz a nehézségeken is. Mert egyszerűen a jóra vagy nyitott, azt vonzod be! És jön is, csak vedd észre! Lásd, hogy süt a nap, még az ég is kiderül :) Ezt nem lehet akarattal befolyásolni, a rezgésed számít. Ezt a rezgést pedig az érzéseid generálják. Persze, ha nyitott vagy, fel lehet javítani, erre is használhatók az energetikai kezelések. A blokkok feloldása, hogy az energia szabadon áramolhasson benned. Egyszer próbáld ki! Nagyon jó! Nagyon üt! De nem mindig úgy, ahogyan várod.

Mondják, hogy a szarból nem lehet várat építeni... és tényleg...Szóval igen, ha bal lábbal keltél fel, semmi baj! Éld meg! Ne nyomd el, mert ki fog törni ott és akkor amikor a legkevésbé várnád. Hagyd, hogy történjenek az események, éld meg őket és akkor fel tudod oldani. Ez nagyon fontos, mert ha feloldottad, el is tudod engedni. Tudsz másnap jobb lábbal kelni. 

Ne akarj mindent befolyásolni és uralni, mert nem lehet. Csak sodródj, hagyd, hogy megtörténjen, de tudd, hogy mi miért van. Ezt nem nehéz megfejteni, hiszen az egész világ, az emberi kapcsolataid egy tükröt adnak számodra. Visszajelzést, hogy benned, ott mélyen ( tudod már, a tudatalattidban :) ) mi megy végbe.

Imádott Másik Felem azért bírja a kiképzést :) Ha rossz napom van, még őt is utálom! Viszont amint ezt kimondom... neki... hangosan... elneveti magát és akkor vele együtt nevetek én is és ezzel segített feloldani azt az érzést. Mert persze, hogy nem utálom! Csak akkor éppen, abban az adott helyzetben vagy pillanatban ez az érzés hatalmasodik el rajtam. És ne legyél képmutató! Te sem imádhatod mindig a Másik Feledet! Egyszerűen nem lehet! Rajonghatsz, imádhatsz bármit és bárkit! De ez az érzés felemésztene, ha minden percben ugyanúgy lángolna benned. Ilyenkor jön elő az olaj vagy víz téma... A benned élő tűz mindig lobog. Vannak pillanatok, amikor lángra kap, amikor valaki vagy valami olajat öntött rá és vannak helyzetek, amikor lenyugszol. Na ilyenkor vizet kaptál :) De légy érte hálás, hogy nem hagyott elégni :)))

A spirituális fejlődés célja a Tudat éberségének fokozása. Pontosan Érted. Hogy értsd, mi miért történik és ezt tudatosan szemléld. Ne ess kétségbe, ne keseregj, egyszerűen csak fogadd el. Lazulj bele a helyzetbe! Ha megszűnik a görcs, megoldódik magától, vagy te találsz rá megoldást.

Ha olvasol egy könyvet, magadban hallod a saját hangod. Gondolkoztál azon, hogy ki az, aki hallja a hangod? Az az aktív figyelő, aki mindig ott van? Aki a te szemeden keresztül látja a világot? Ez a belső tudatod, ami határtalan és egy. Egy mindennel és mindenkivel. Ezért sem kell Istent, vagy azt az isteni részt kívül keresned. Mélyen ott van benned. Ha valaki imádkozik vagy meditál, vagy bármilyen csendes, magába forduló tevékenységet végez, szerinted miért nyugszik meg? Mi hat rá? Az a TUDAT. A befelé fordulás eredménye. Amikor összekapcsolódsz mindennel és mindenkivel. Amikor rájössz, hogy nem vagy egyedül. Mert sosem vagy egyedül!

Nem vagy egyedül :)

Hiszen már én is itt vagyok veled, neked :) és a gondolataim, ha egyetértesz vele, akkor benned ;)